Razgovor s Raymondom Bellourom – Filmski gledatelj: jedinstveno sjećanje

02/12/2011
05/12/2011; 12:00 - 14:00. 12:00 - 14:00.

Razgovor s Raymondom Bellourom: Filmski gledatelj – jedinstveno sjećanje
Molekula, ponedjeljak, 05.12.2011. u 12h

Svojim velikim doprinosom suvremenoj francuskoj kritičkoj misli, francuski kritičar i  autor Raymond Bellour unaprijedio je teorijsku primjenu semiotike, psihoanalize i post-strukturalizma u razumijevanju književnih i filmskih tekstova. Od rada na književnosti 19. stoljeća Alexandrea Dumasa, Julesa Vernea i Brontësa diskurs se nastavio s njegovim utjecajnim tekstualnim analizama klasične američke kinematografije, od kojih su najpoznatiji filmovi Alfreda Hitchcocka. Bellour je također opsežno pisao i o suvremenoj video umjetnosti i kurirao je nekoliko velikih izložbi. Prvi svezak njegovih prikupljenih eseja o filmu i videu L’Entre-Image, Photo Cinema, Video objavljen je 1990. godine; drugi svezak L’Entre-Images 2, Mots, Images objavljen je 1999. godine.
Bellour je diplomirao na Faculté des Lettres et Sciences Humaines u Lyonu nakon čega je osnovao i postao direktor Artsept cinema journala, 1963. 1964. pridružio se Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS) u istraživanju polja psihologije i filozofije.
Na Institut d’Esthétique et des Sciences de l’Art istraživao je povijest i teoriju filma te francusku i englesku literaturu 19. i 20. stoljeća. Bellour je doktorirao na Sveučilištu u Parizu 1979. godine. Profesor je na Centre Universitaire Américan de Cinéma u Parizu od 1973. do danas,a također je bio i gostujući profesor na Sveučilištu New York i Berkley Sveučilištu u Kaliforniji. Trenutno je  direktor istraživanja u CNRS. Kourednik je kino časopisa Traffic.

više

Organizatori: Drugo more& Protufilm
Razgovor se odvija u okviru programa Refleks udruge Drugo more

Program su financijski podržali:
Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva
Ministarstvo kulture RH

Drugo more podržava:
Naše programe podržavaju:
Drugo more je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.